Spataderen laseren met EVLA

Bij Braam Kliniek worden spataderen gelaserd met EVLA. EVLA staat voor ‘endoveneuze laser ablatie’ en is een laserbehandeling om spataderen te laten verdwijnen. De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Zo ervaart u weinig tot geen pijn en kunt u na de ingreep direct naar huis.

Het laseren van spataderen met EVLA

De arts tekent de spatader af waarna we de huid verdoven met injecties. De verdovingsvloeistof wordt rondom de ader ingespoten, waardoor u gedurende de behandeling niets voelt. Zodra de verdoving is ingewerkt, brengt de arts via een kleine incisie – onder controle van een echobeeld – een laserfiber in de ader. Het laserlicht wordt tot 120°C verhit. De arts trekt de laserfiber langzaam uit de ader terug. De vaatwand krimpt en de spatader sluit. Uw lichaam ruimt de restanten van het dichtgemaakte bloedvat op. Het bloed stroomt dan via andere, goedwerkende aderen terug naar het hart. Bekijk hieronder een video van deze methode: De ingreep duurt – afhankelijk van de te laseren trajecten – meestal minder dan 45 minuten en laat geen wonden of littekens achter. Het laseren wordt soms gecombineerd met de Müller techniek, sclerocompressietherapie of foam-sclerocompressietherapie.

eerste consult aanvragen

Na de behandeling

Nadat de spataderen zijn gelaserd, voelt u mogelijk tintelingen in uw been. Dit gevoel trekt geleidelijk weg. U krijgt een steunkous aangemeten voor 24 uur om de druk te verminderen en het lopen te stimuleren. Het is namelijk raadzaam om na de ingreep zoveel mogelijk te wandelen. Gedurende de behandeling maken we kleine incisies van circa 3 à 4 millimeter, die niet gehecht hoeven te worden. De kans op littekens is hierdoor erg klein. Na 3 maanden kunt u het resultaat van de behandeling beoordelen. Indien nodig bespreekt u met uw arts of er nog een behandeling nodig is.

Als de laserbehandeling is gecombineerd met de Müller techniek

Als het laseren wordt gecombineerd met de Müller techniek, dan adviseren we de steunkous drie dagen en in combinatie met sclerotherapie 5 dagen te dragen. Om nabloedingen te voorkomen, verzoeken we u na de Müller techniek de eerste 24 uur uw been hoog te houden en zo min mogelijk te staan en lopen.

Pijn en herstel na de laserbehandeling

We maken gebruik van de nieuwste lasertechnieken waardoor complicaties nauwelijks voorkomen. Ook ervaart u weinig tot geen pijn. Daarnaast nemen we, indien nodig, preventieve maatregelen tegen trombose. Complicaties die kunnen optreden zijn nabloedingen, (tijdelijke) gevoelloosheid en allergische reacties.

eerste consult aanvragen

Laatst gecontroleerd: 24/11/2021

Andres van Goethem, chirurg

Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur