Müller techniek

Spataderen strippen met de Müller techniek
Het klassieke strippen van de spataderen is de meest bekende methode om spataderen te verwijderen. Deze ingreep is pijnlijk en inmiddels achterhaald. Daarom wordt bij Braam Kliniek de striptechniek al jaren niet meer toegepast en is deze vervangen door moderne technieken zoals de laserbehandeling, Clariveinbehandeling en sclerocompressietherapie.

In 1905 werd de stripoperatie voor het eerst uitgevoerd door William Lorden Keller. De ingreep is sindsdien weinig veranderd. Via een sneetje in de lies of knieholte brengt men een dunne sonde in de lekkende ader. Het uiteinde van de sonde vriest met koude stikstof vast aan de ader waarna deze in zijn geheel uit het lichaam wordt verwijderd. De wondjes worden nadien gehecht.

Wat is de Müller techniek?
Wat wel bij de Braam Kliniek wordt toegepast, is de Müller techniek. De Zwitserse dermatoloog Robbert Müller ontwikkelde de behandeling in de jaren vijftig. De techniek is geschikt voor het verwijderen van grote spataderen. Nadat de te behandelen ader is afgetekend, maken we onder lokale verdoving kleine sneetjes van 2 tot 3 millimeter, net naast de spatader. Vervolgens verwijderen we de spatader via de sneetjes met een kleine haaknaald. De injecties worden soms als branderig of pijnlijk ervaren, maar de behandeling zelf niet.

Na de behandeling
De ingreep duurt twintig tot veertig minuten. De sneetjes hoeven niet gehecht te worden. Na de behandeling krijgt u een kous aangemeten met daaromheen voor 24 uur een zwachtel. Eventuele restanten van de spatader ruimt uw lichaam zelf op. Om nabloedingen te voorkomen verzoeken we u na de Müller techniek de eerste 24 uur uw been hoog te houden en zo min mogelijk te staan en lopen.

Op de dag na de ingreep mag u uw dagelijkse activiteiten hervatten. Indien het been nog pijnlijk aanvoelt, is paracetamol meestal afdoende.

Eventuele risico’s
Complicaties kunnen bij elke operatie optreden. Voorbeelden van complicaties die kunnen optreden zijn nabloedingen, (tijdelijke) gevoelloosheid en allergische reacties.

 

 

Andere behandelmethoden