Waarom (medische) steunkousen dragen?

Om aan te tonen waarom (medische) steunkousen/therapeutische elastische kousen belangrijk zijn, leggen wij allereerst uit hoe een optimale bloedcirculatie in uw lichaam wordt gerealiseerd.

Steunkousen en aderen

In uw benen bevinden zich slagaderen en aderen. Slagaderen transporteren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen en aderen pompen zuurstofarm bloed terug naar het hart. Het terugpompen vindt plaats in elke lichaamshouding, waarbij een liggende positie weinig kracht kost en een staande positie veel, vanwege de zwaartekracht. Het hart is niet sterk genoeg om het bloed terug te pompen en wordt daarom ondersteund door 3 mechanismen:

 1. Uw onderbeen is voorzien van spieren die werken als een natuurlijke pomp. Met name de kuitspier speelt hierin een grote rol. De kuitspierpomp wordt gestimuleerd bij het lopen, waarbij de spier samentrekt en ontspant.
 2. De wanden van de aderen zijn dun en elastisch waardoor ze moeiteloos bewegen onder invloed van de kuitspierpomp.
 3. De kleppen in de aderen zorgen ervoor dat het bloed in één richting stroomt. Ze vallen dicht zodra het bloed wil terugstromen.

Het nadeel van te lang zitten of staan

Als u lang zit of veel staat zonder beweging, wordt de pompwerking van uw kuitspieren tijdelijk uitgeschakeld. Het bloed stroomt vertraagd terug naar het hart waardoor uw onderbenen en/of voeten kunnen opzwellen met vocht. Ook ervaart u problemen als uw aderkleppen niet goed functioneren of als de elasticiteit van de wanden te groot is. Het gevolg is dat de kleppen niet volledig sluiten waardoor het bloed in de aderen blijft hangen. De aders rekken uit en zwellen op. Dit worden ook wel spataderen genoemd. Deze klachten van spataderen kunnen geminimaliseerd of zelfs verdwijnen door (medische) steunkousen.

Laat nu uw therapeutische elastische kousen aanmeten.

Maak een afspraak

Het voordeel van (medische) steunkousen

(Medische) steunkousen zijn voorzien van een speciaal drukverloop, waardoor de steunkousen de kuitspierpomp ondersteunt. Zo wordt de doorsnee van vergrootte aderen tot een normaal niveau gebracht en de bloedcirculatie naar het hart verbeterd. Met steunkousen heeft u:

 • minder kans op (nieuwe) spataderen
 • minder last van vermoeide en/of jeukende benen
 • minder kans op (nieuwe) trombose
 • minder zwellingen door vochtophoping
 • minder huidproblemen

Maak direct een afspraak bij Braam Kliniek

Maak een afspraak

Laatst gecontroleerd: 24/11/2021

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur