Waarom steunkousen dragen?

Om aan te tonen waarom steunkousen/therapeutische elastische kousen belangrijk zijn, leggen wij allereerst uit hoe een optimale bloedcirculatie in uw lichaam wordt gerealiseerd.

Steunkousen en aderen

In uw benen bevinden zich slagaderen en aderen. Slagaderen transporteren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen en aderen pompen zuurstofarm bloed terug naar het hart. Het terugpompen vindt plaats in elke lichaamshouding, waarbij een liggende positie weinig kracht kost en een staande positie veel, vanwege de zwaartekracht.

Het hart is niet sterk genoeg om het bloed terug te pompen en wordt daarom ondersteund door 3 mechanismen:

 1. Uw onderbeen is voorzien van spieren die werken als een natuurlijke pomp. Met name de kuitspier speelt hierin een grote rol. De kuitspierpomp wordt gestimuleerd bij het lopen, waarbij de spier samentrekt en ontspant.
 2. De wanden van de aderen zijn dun en elastisch waardoor ze moeiteloos bewegen onder invloed van de kuitspierpomp.
 3. De kleppen in de aderen zorgen ervoor dat het bloed in één richting stroomt. Ze vallen dicht zodra het bloed wil terugstromen.

Laat nu uw therapeutische elastische kousen aanmeten.

Maak een afspraak

Het nadeel van te lang zitten of staan

Als u lang zit of veel staat zonder beweging, wordt de pompwerking van uw kuitspieren tijdelijk uitgeschakeld. Het bloed stroomt vertraagd terug naar het hart waardoor uw onderbenen en/of voeten kunnen opzwellen met vocht.

Ook ervaart u problemen als uw aderkleppen niet goed functioneren of als de elasticiteit van de wanden te groot is. Het gevolg is dat de kleppen niet volledig sluiten waardoor het bloed in de aderen blijft hangen. De aders rekken uit en zwellen op. Dit worden ook wel spataderen genoemd.

Het voordeel van steunkousen

Steunkousen zijn voorzien van een speciaal drukverloop, waardoor de kousen de kuitspierpomp ondersteunt. Zo wordt de doorsnee van vergrootte aderen tot een normaal niveau gebracht en de bloedcirculatie naar het hart verbeterd.

Met steunkousen heeft u:

 • minder kans op (nieuwe) spataderen
 • minder last van vermoeide en/of jeukende benen
 • minder kans op (nieuwe) trombose
 • minder zwellingen door vochtophoping
 • minder huidproblemen

Maak direct een afspraak bij Braam Kliniek

Maak een afspraak

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Harold Li-Fo-Sjoe (Paramaribo, 1961) volgde de geneeskunde opleiding aan de Universiteit van Utrecht. Van 1992-1995 was hij als arts en arts-assistent chirurgie werkzaam in de binnenlanden en in het Diakonessen Ziekenhuis in Suriname. Van 1995-2001 heeft hij de opleiding tot algemeen chirurg genoten aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Van 2001-2005 was hij als algemeen chirurg werkzaam in het Streekziekenhuis Nickerie in Suriname. Hij fungeerde tijdens deze periode ook als waarnemend medisch directeur en voorzitter van de Medische Staf. Sinds mei 2006 is Harold Li-Fo-Sjoe als algemeen chirurg werkzaam in de Braam Kliniek.

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur

  • Naam
  • E-mailadres
  • Telefoon


  bel: 0592 - 315255
  of vul het contactformulier in