De symptomen en klachten van aambeien

Aambeien veroorzaken symptomen zoals; jeuk, pijn, irritatie of een branderig gevoel rondom de anus. Ook kan uw ontlasting gepaard gaan met helderrood bloed.

De symptomen van aambeien herkennen

De symptomen van aambeien worden als volgt ingedeeld:

 • Graad 1: aambeien komen tijdens het persen niet naar buiten en zijn enkel zichtbaar bij een proctoscopie.
 • Graad 2: aambeien komen tijdens het persen naar buiten en trekken zich vervolgens terug.
 • Graad 3: aambeien komen tijdens het persen naar buiten, trekken zich niet terug en dient u zelf terug te duwen.
 • Graad 4: aambeien hangen buiten de anus en kunt u niet zelf terugduwen.

Symptomen aambeien

Inwendige aambeien symptomen

Bij inwendige aambeien zwellen de zwellichamen enkel op in het onderste deel van de endeldarm, boven de sluitspier. Daardoor zijn ze niet zichtbaar. Inwendige aambeien zijn veelal pijnloos omdat ze zich op een plek bevinden waar zenuwen geen pijn waarnemen. Wel kunnen ze met de ontlasting mee naar buiten zakken.

Uitwendige aambeien symptomen

Een uitwendige aambei is door de hoge druk naar buiten geduwd. U voelt een zacht en pijnlijk bultje aan de buitenkant van de anus. Uitwendige aambeien gaan gepaard met diverse klachten. U ervaart bijvoorbeeld een drukkend, pijnlijk of jeukend gevoel bij de anus. Aambeien zijn niet besmettelijk. Een aambei ontstaat vaak doordat u (te hard) perst tijdens de stoelgang. U kunt uw stoelgang verbeteren door voldoende water te drinken, veel vezels te eten en op tijd naar het toilet te gaan.

Hoe kan ik aambeien terugduwen?

Hebt u niet-getromboseerde aambeien? Dan is het verstandig om deze terug naar binnen te duwen. Let er op dat u dit enkel doet wanneer u ligt. Het terugduwen van aambeien verkleind de kans op trombosering. Lukt het niet om de aambeien terug te duwen? Dan moet u dit niet forceren.

Symptomen van aambeien gesignaleerd? 

Heeft u symptomen van aambeien bij uzelf gesignaleerd en wilt u ze graag behandelen? Vraag dan een eerste consult aan. Afhankelijk van de bevindingen uit de intake kiest de arts – in overleg met u – een passende behandeling.

eerste consult aanvragen

De klachten van aambeien

Pijnlijke aambeien

In de meeste gevallen zijn aambeien niet pijnlijk. Enkel getromboseerde aambeien kunnen pijnklachten geven. Heeft u last van aambeien? Dan kunt u bijvoorbeeld wel klachten als jeuk en irritatie ervaren. Alle mogelijke klachten van aambeien staan hieronder opgesomd:

Zichtbaar bloedverlies op ontlasting of papier

De sluitspier van de anus knelt de basis van de aambei af waardoor deze gestuwd raakt. Door de druk van het persen of door harde ontlasting kunnen bloedvaatjes springen waardoor er bloedverlies via de anus optreedt.

Pijn tijdens de stoelgang

Door stuwing, als gevolg van het aanspannen van de kringspier rond de aambei, is het mogelijk dat bloed in de afgeknelde aders stolt. Dit noemt men een getromboseerde aambei. Bij een getromboseerde aambei is het bloed in de aambei komen te stollen. Het stolsel zet uit in het bloedvat en er ontstaat druk op de aderwand. De zenuwen in de aderwand nemen vervolgens pijn waar. Deze pijn duurt vaak enkele dagen en zwakt vervolgens af. Een getromboseerde aambei is ongevaarlijk. Wanneer de pijn heftig is, kan deze worden bestreden met pijnstillers.

Jeuk, branderig of ongemakkelijk gevoel

Bij veel druk op de zwelkussentjes worden de ophangbandjes opgerekt en/of kapot getrokken. Hierdoor zakken de aders in de zwellichamen naar beneden en komen ze via de anus naar buiten. Dit heeft een ongemakkelijk, jeukend, branderig en pijnlijk gevoel tot gevolg. De jeuk en het branderig gevoel ontstaan veelal door irritatie rondom de anus.

Belangrijk om te weten

Deze klachten kunnen ook door andere ziekten van de darm of de huid van de anus veroorzaakt worden. Het is daarom van belang dat er bij klachten altijd in het laatste deel van de darm gekeken wordt. Het uitwendig onderzoek alleen is niet afdoende. Ervaart u (een van) bovenstaande klachten? Blijf er dan niet mee rondlopen

eerste consult aanvragen

Aambeien oorzaak

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Deze verhoogde druk wordt door diverse factoren veroorzaakt.

Hoe aambeien worden veroorzaakt

 • Een harde en droge ontlasting die moeilijk op gang komt door veel zitten, weinig beweging, onvoldoende inname van vocht of voedingsvezels en een te hoog lichaamsgewicht.
 • Bij een bevalling of zwaar werk waarbij veel getild wordt, waardoor druk toeneemt op de bloedvaten en de anus.
 • Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.
 • Te lang ophouden van de ontlasting of juist te vaak naar of te lang naar het toilet gaan. In de regel produceert een persoon gemiddeld één keer per dag ontlasting.

Hoe aambeien worden voorkomen

Vermijd zwaar tillen en zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een soepele stoelgang zodat u niet hoeft te persen. U houdt de ontlasting zacht door voldoende vezels te eten, per dag minimaal twee liter vocht te drinken en naar het toilet te gaan zodra u aandrang voelt. U drinkt voldoende als de urine licht van kleur is.

Laatst gecontroleerd: 09/09/2021

Andres van Goethem, chirurg

Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur