Wat zijn spataderen?

Spataderen komen veel voor: zo’n één op die vier Nederlanders krijgt in meer of mindere mate met de aderafwijking te maken. Vrouwen vaker dan mannen. Maar wat zijn spataderen precies?

De definitie van spataderen (varices)

Spataderen (varices) zijn slecht functionerende aderen. Ze zijn verwijd, kronkelend gevormd en blauwpaars gekleurd. Spataderen ontstaan doordat de kleppen van de aderen niet goed werken. Het zuurstofarm bloed wordt via de aderen teruggepompt naar het hart – tegen de zwaartekracht in. Om te voorkomen dat het bloed terugzakt, is elke ader voorzien kleppen. Zodra deze kleppen niet goed functioneren, worden de druk en het gewicht van het bloed groter. Door de stuwing ontstaat er een verwijding in de aderen, met spataderen tot gevolg. Spataderen treden overal op, maar komen het vaakst voor in benen.

Bekijk alle behandelingen

Hoe spataderen eruit zien

Wij onderscheiden drie typen spataderen:

Kleine spataderen (takkenbosvenen)

De allerkleinste vorm van spataderen wordt ook wel beenvaatjes of takkenbosvenen genoemd, vanwege de vertakte vormen. Dit type spatader geeft over het algemeen geen klachten. Wel ervaren veel mensen ze als cosmetisch storend.

Middelgrote spataderen (grote zijtakken)

Middelgrote spataderen zijn dikker en langer dan beenvaatjes. Ook deze vorm geeft meestal enkel cosmetische klachten.

Grote spataderen (stamaderen)

Bij grote spataderen wordt vaak de stamader – vena saphena magna (VSM) – duidelijk zichtbaar. Deze bevindt zich aan de binnenzijde van het been. Deze vorm geeft dan ook veruit de meeste klachten.

Bekijk alle behandelingen

Meer informatie over spataderen en de behandeling?
Bel: 0592 – 315255


Andres van Goethem, chirurg

Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301

Andres van Goethem (1966) volgde na het artsexamen in Groningen zijn studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit en zijn opleiding tot algemeen chirurg in het AMC te Amsterdam. Gedurende zijn studie en opleiding realiseerde hij diverse medische studies, publicaties en presentaties en tevens was hij actief betrokken op het gebied van onderwijs. Mede gezien zijn bijzondere interesse in de flebologie combineerde hij al vroeg zijn werkzaamheden als algemeen chirurg met werkzaamheden in een gespecialiseerd centrum voor de behandeling van spataderen. Daar werd door hem een succesvolle chirurgische afdeling opgebouwd. Inmiddels is hij als chirurg-fleboloog uitgebreid bekend met het internationale netwerk van flebologen. Dit resulteerde mede in nauwe contacten met prominente centra. Sinds september 2008 is Andres van Goethem als algemeen chirurg werkzaam in de Braam Kliniek.

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur

  • Naam
  • E-mailadres
  • Telefoon


  bel: 0592 - 315255
  of vul het contactformulier in