Wat zijn spataderen?

Spataderen komen veel voor: zo’n één op die vier Nederlanders krijgt in meer of mindere mate met de aderafwijking te maken. Vrouwen vaker dan mannen. Maar wat zijn spataderen precies?

De definitie van spataderen (varices)

Spataderen (varices) zijn slecht functionerende aderen. Ze zijn verwijd, kronkelend gevormd en blauwpaars gekleurd. Spataderen ontstaan doordat de kleppen van de aderen niet goed werken. Het zuurstofarm bloed wordt via de aderen teruggepompt naar het hart – tegen de zwaartekracht in. Om te voorkomen dat het bloed terugzakt, is elke ader voorzien kleppen. Zodra deze kleppen niet goed functioneren, worden de druk en het gewicht van het bloed groter. Door de stuwing ontstaat er een verwijding in de aderen, met spataderen tot gevolg. Spataderen treden overal op, maar komen het vaakst voor in benen. Er zijn over het algemeen drie typen spataderen die er allemaal verschillend uitzien. 

Bekijk alle behandelingen

Hoe zien spataderen eruit

Spataderen kunnen er op verschillende manieren uitzien. Wij onderscheiden drie typen spataderen:

Kleine spataderen (takkenbosvenen)

Kleine spataderen zien eruit als takkenbosvenen. Daarom wordt de allerkleinste vorm van spataderen ook wel beenvaatjes of takkenbosvenen genoemd, vanwege de vertakte vormen. Dit type spatader geeft over het algemeen geen klachten. Wel ervaren veel mensen ze als cosmetisch storend.

Middelgrote spataderen (grote zijtakken)

Middelgrote spataderen zien eruit als grote zijtakken. Deze vorm van spataderen zijn dikker en langer dan beenvaatjes (kleine spataderen). Ook deze vorm geeft meestal enkel cosmetische klachten.

Grote spataderen (stamaderen)

Grote spataderen zien er weer anders uit. Bij grote spataderen wordt vaak de stamader – vena saphena magna (VSM) – duidelijk zichtbaar. Deze bevindt zich aan de binnenzijde van het been. Deze vorm geeft dan ook veruit de meeste klachten en vergen .

Bekijk alle behandelingen

Meer informatie over spataderen en de behandeling? Bel: 0592 – 315255

Laatst gecontroleerd: 28/12/2021

Andres van Goethem, chirurg

Artsexamen juni 1994 Universiteit van Groningen
Geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2003
BIG registratienummer: 89043498301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur