Spataderen voorkomen met deze 7 tips

Spataderen voorkomen is beter dan genezen. Spataderen zijn niet alleen niet mooi, maar ze kunnen ook voor fysieke klachten zorgen. Maar hoe kan je spataderen nu eigenlijk voorkomen? Hieronder staan 7 tips hoe je spataderen kunt voorkomen of om te voorkomen dat de spataderen erger worden. 

1. Spataderen voorkomen door in beweging te blijven helpt

Om spataderen (of verdere klachten) te voorkomen moet u voldoende bewegen om uw beenspieren te stimuleren. Wandel bijvoorbeeld drie keer per week of pak de fiets naar het werk. Heeft u een staand of zittend beroep? Loop dan regelmatig even een rondje om de benen in beweging te houden. Ga ook tijdens de pauze een blokje om en pak de trap in plaats van de lift te nemen. Bij een staand beroep is het ook belangrijk om de benen (na werktijd) hoog te houden.

Ga ’s avonds lekker op de bank zitten met de benen omhoog. Als u de hele dag heeft gestaan verzamelt het bloed zich sneller op het laagste punt en hierdoor kan er extra druk komen te staan op de aderen in de benen. Door de benen hoog te houden, stroomt het bloed vanuit de onderste ledematen weer wat gemakkelijker richting het hart. Dit stimuleert het voorkomen van spataderen of al bestaande klachten te verminderen. 

2. Therapeutische elastische kousen (compressiekousen) tegen spataderen

Compressiekousen voorkomen mogelijk spataderen doordat ze de aderen in uw benen ondersteunen. We kunnen ons goed voorstellen dat veel in beweging blijven met een staand of zitten beroep nou eenmaal erg lastig is tijdens het werk. Ook bij een kantoorbaan is telkens het verlaten van de werkplek geen reële optie. Kousen die zijn voorzien van compressie zijn hiervoor een goede oplossing.

Het dragen van compressiekousen zorgt voor een optimale bloedcirculatie. Ze stimuleren hiermee een opwaartse doorstroming van het bloed richting het hart. Dit verkleint de kans op het stollen van het bloed en dat het zich gaat ophopen in de voeten en benen. Ze zijn dus niet alleen een goed middel tegen spataderen, maar ook het gevoel van vermoeide en/of opgezette benen en voeten verminderd. Voor zwangere vrouwen is de steunpanty aan te raden om spataderen te voorkomen.

Sporten met spatader klachten? Draag sportkousen

Het gebruik van sportkousen tijdens het sporten is aan te raden, omdat ze net als bij de compressiekousen de bloedsomloop in uw benen ondersteunen tijdens het sporten. 

3. Spataderen voorkomen door gezonde voeding

Ook voeding helpt mee bij het voorkomen van spataderen. Blijf op gewicht, eet vezelrijk en drink voldoende water. Mensen met overgewicht hebben meer kans op spataderen. Door het extra gewicht rondom de buik kan het bloed vanuit de benen minder makkelijk naar het hart worden terug gepompt. Er komt dan meer druk op de aderen te staan. Let dus goed op uw voeding als u spataderen wilt voorkomen. Nog een bijkomend voordeel van gezond eten is dat het belangrijk is om uzelf fit te houden en het bijdraagt aan een goede bloedsomloop.

4. Voorkom veel zwaar tillen

Als u spataderen verdere klachten van spataderen wilt voorkomen is veel zwaar tillen niet aan te raden. Zwaar tillen zet de aderen extra onder druk. Hierdoor kunnen ze gaan uitzetten en ervoor zorgen dat het vaatklepje niet meer goed kan afsluiten. 

5. Koud douchen helpt bij het voorkomen van spataderen

Zeker niet de meest aangename tip, maar het regelmatig nemen van een koude douche bevordert wel de elasticiteit van de bloedvaten. Liever geen koude waterstraal over u heen? Spoel uw voeten en benen aan het eind van de douchebeurt dan even af met koud water. Begin altijd bij de voeten en ga langzaam aan omhoog.

6. Masseer de voeten en benen

Het helpt als u de voeten en benen regelmatig masseert. Een goede massage voor de benen stimuleert de bloedcirculatie. Begin bij de voeten en werk langzaam omhoog toe. U kunt hiervoor normale massageolie gebruiken, maar bij de drogisterij of apotheek zijn er ook speciale oliën verkrijgbaar die de bloedcirculatie extra stimuleren om spataderen te voorkomen. 

7. Voorkom spataderen tijdens het reizen: Reis met beleid

Ook tijdens het reizen kunt u spataderen voorkomen. Probeer bij een lange autorit om het uur te stoppen om enkele minuten te wandelen. Ook bij lange bus- of vliegreizen is het verstandig te zorgen voor regelmatige beweging. Hierdoor stimuleert u de bloedsomloop in uw benen, die klachten van spataderen voorkomen. 

Meer weten over hoe u spataderen kunt voorkomen of over de behandeling van spataderen? Bekijk dan eens onze veelgestelde vragen over spataderen.

Maak een afspraak

 

Laatst gecontroleerd: 08/08/2023

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur