Nazorg sterilisatie man

Nadat de sterilisatie (vasectomie) heeft plaatsgevonden, bent u niet direct onvruchtbaar. Het kan nog zeker twee tot drie maanden duren voordat alle zaadcellen uit de zaadleiders zijn verdwenen. Drie maanden na de sterilisatie van de man vindt er een controle plaats om er zeker van te zijn dat er geen levende zaadcellen meer in uw sperma zitten.

Ook kan het zijn dat u last heeft van een zwelling na de sterilisatie of andere bijwerkingen ervaart. Lees verder voor alles wat u moet weten over nazorg van de sterilisatie bij een man.

Contact opnemen

Direct na de vasectomie en hersteltijd

Direct na de vasectomie (sterilisatie) worden er gaasjes op beide wondjes geplaatst. Deze dient u 24 uur te laten zitten om een snelle genezing te bevorderen. Toch kunnen er vlak na de sterilisatiebehandeling bloedingen ontstaan. Dit kunt u voorkomen door in ieder geval de eerste 24 uur een strakke onderbroek of zwembroek te dragen die voldoende steun geeft.

Voor een optimale nazorg bij sterilisatie van de man doet u het de eerste dag na de ingreep rustig aan. Na twee dagen is het mogelijk om weer te douchen. Voor het nemen van een bad dient u zeker 5 dagen te wachten. Dit is doorgaans de minimale hersteltijd voor een sterilisatie bij een man.

Over het algemeen kunt u een dag na de ingreep alweer aan het werk. Maar denkt u eraan dat u ongeveer vijf dagen rustig aan doet, geen zware werkzaamheden op u neemt, niet gaat fietsen, zwemmen of zwaar gaat tillen.

Ervaart u onderstaande complicaties? Dan dient u direct contact met ons op te nemen:

 • U koorts krijgt (boven de 38,5 graden Celsius);
 • Er een sterke zwelling van de balzak optreedt;
 • Het wondje blijft bloeden of er uitermate veel pijn is.

U kunt ons op dat moment bereiken via 0592 – 315255.

Seks na sterilisatie man

Wanneer u een sterilisatie hebt gehad, zal er niets veranderen op het gebied van seksualiteit. U kunt nog even goed een erectie krijgen.

Wel dient u in de eerste maanden nog een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Nog niet alle zaadcellen zullen uit de zaadleiders zijn verdwenen. Dit zorgt voor een tijdelijk risico bij zaadlozing na de sterilisatie.

Het gevoel bij gemeenschap zal exact hetzelfde zijn als voorheen. U zult net zo veel ejaculeren na vasectomie als ervoor en uw hormonen zullen niet veranderen.

Let op: Sterilisatie beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Mogelijke bijwerkingen en complicaties bij sterilisatie man

Enkele mogelijke complicaties van sterilisatie staan hieronder opgesomd:

 • Blauwkleuringen op de huid rond de penis en balzak. Een bloeduitstorting kan een vervelend gevoel geven. Toch is dit niet iets om u zorgen om te maken. De klachten zullen naar verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
 • Bloed en/of vochtverlies uit de wondjes.
 • Nabloeding of wondinfectie (zelden).
 • Pijn gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen.
 • Drukkend gevoel op de ballen.
 • Beschadiging van de bloedvaten die naar de ballen lopen. Door deze beschadiging is het mogelijk dat de ballen kleiner kunnen worden.
 • Opgehoopte zaadcellen aan het einde van de zaadleider Hierdoor kunnen mogelijk wat bobbeltjes ontstaan. Ook hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Uw lichaam zal deze zaadcellen zelf afbreken. Deze bobbeltjes zijn onschuldig. Mocht u vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Laatst gecontroleerd: 02/02/2024

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur