De werking van steunkousen

Steunkousen voorkomen de negatieve gevolgen van te lang zitten of staan. De kousen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen vervelende klachten zoals vermoeide benen, spataderen en vochtophoping in de voeten en/of enkels.

Hoe werken steunkousen?

Steunkousen oefenen tegendruk (compressie) uit op het bindweefsel van uw benen. Vandaar de term compressiekousen. De kousen brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloedvaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.

Laat steunkousen aanmeten

De compressie van de kous is niet op elke plek hetzelfde. De hoogste druk zit doorgaans bij de enkels en bouwt af in de richting van het bovenbeen. Hierdoor worden de volgende klachten verholpen:

  • Overtollig vocht wordt door de compressie beter afgevoerd. Hierdoor neemt de zwelling in uw onderbeen af.
  • Spataderen Bloed dat in de aders achterblijft, wordt eenvoudiger naar het hart teruggevoerd. De vermoeidheid in uw benen neemt af.
  • Trombosebeen Steunkousen zijn belangrijk bij de behandeling van een trombosebeen. Het gaat zwelling tegen en ondersteunt het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren.
  • Ter preventie Bij bijvoorbeeld beginnende klachten, zoals vermoeide of jeukende benen. Maar ook wanneer u zwanger bent of een staand of zittend beroep uitoefent.

Gevolgen van te strakke steunkousen

Het is van groot belang om de juiste maat steunkousen te dragen. Wanneer u te strakke steunkousen draagt, zullen uw benen afgekneld raken. Hierdoor ervaart u pijn tijdens het dragen van de kousen. Dit kan ervoor zorgen dat u het dragen van steunkousen niet langer meer ziet zitten. Laat daarom altijd de juiste maat steunkousen aanmeten door een bandagist van Braam Kliniek.

Maak een afspraak

Laatst gecontroleerd: 24/11/2021

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur