Betrouwbaarheid sterilisatie man

Na een sterilisatie is de man blijvend onvruchtbaar. Dat betekent dat sterilisatie bij mannen een definitieve anticonceptiemethode is en enkel wordt toegepast bij mannen die geen kinderen meer willen.

Wat is de betrouwbaarheid bij sterilisatie man?

De betrouwbaarheid van een sterilisatie bij mannen is zeer groot. Het is dan ook van belang dat de keuze voor sterilisatie weloverwogen wordt gemaakt.

Desondanks geeft sterilisatie geen 100% garantie en beschermt een sterilisatie niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Om het risico op laatstgenoemde te verlagen zal een ander conceptiemiddel gebruikt moeten worden.

Bekijk de sterilisatie ingreep

Vruchtbaarheid man

Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen zorgen ervoor dat de man vruchtbaar is. Deze cellen worden in de zaadballen gemaakt en komen via de zaadleider in de zaadblaasjes. De zaadblaasjes zitten vlak bij de prostaat, waar het zaadvocht wordt gemaakt. De prostaat is een klier die verbonden is met de plasbuis. Wanneer de man ejaculeert komen de zaadcellen samen met het zaadvocht via de plasbuis naar buiten.

Spontaan herstel sterilisatie man

Na een sterilisatie van de man produceren de zaadballen nog steeds zaadcellen. Echter is het niet meer mogelijk om de zaadcellen te vermengen in het sperma. Dit betekent dat de cellen in het lichaam achterblijven en vanzelf worden afgebroken, waardoor bevruchting niet meer mogelijk is.

Toch is spontaan herstel na sterilisatie van de man wél mogelijk, al is deze kans extreem klein. Bij spontaan herstel na sterilisatie groeien de zaadleiders weer aan elkaar. Dit wordt ook wel rekanalisatie genoemd. De zaadcellen vermengen zich dan weer met het sperma. Van alle gesteriliseerde mannen treedt spontaan herstel in minder dan 0,5% van de gevallen op.

Zwanger na sterilisatie man

De betrouwbaarheid van sterilisatie bij mannen is aanzienlijk groot. De kans op zwangerschap bij een vrouw na de sterilisatie ingreep is zeer klein, met uitzondering van de eerste drie maand na behandeling. In die periode kan de man nog vruchtbaar zijn doordat nog niet alle zaadcellen uit de zaadleiders zijn verdwenen.

Ongewenst zwanger na sterilisatie man komt bij veel koppels als een grote schok. De keuze voor sterilisatie is weloverwogen gemaakt. Indien ongewenste zwangerschap na sterilisatie bij u van toepassing is, kunt u het beste contact opnemen met uw (huis)arts om vervolgstappen te bespreken.

Verandert uw levensfase en wilt u alsnog graag een kind? Dan kunt u kiezen voor een hersteloperatie . De kans op zwangerschap na sterilisatie en hersteloperatie is dan 50%.

Bekijk de sterilisatie ingreep

Laatst gecontroleerd: 24/11/2021

Harold Li-Fo-Sjoe, chirurg

Artsexamen juni 1992 Universiteit van Utrecht
geregistreerd als algemeen chirurg sinds 1 januari 2001
BIG registratienummer: 59040291301

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur