Wat zijn aambeien (hemorroïden)?

Op jaarbasis hebben ongeveer 1,6 miljoen mensen last van aambeien. De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar en ongeveer vier keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel het een onschuldige aandoening is, ondervinden veel mensen er dagelijks hinder van. Maar wat zijn aambeien precies?

De definitie van aambeien (hemorroïden)

Aambeien zijn zwellichamen (sponsachtige netwerken van bloedvaten met slijmvlies) die de anus afsluiten en voorkomen dat er ontlasting lekt. Wanneer ontlasting langs deze zwellichamen glijdt, zakt het zwellichaam een beetje waarna het wordt teruggetrokken.

Kortom, iedereen heeft aambeien!

Maar wanneer de zwellichamen onder druk komen te staan, door obstipatie of (te) hard persen tijdens de stoelgang , loopt de druk in de bloedvaten hoog op. Hierdoor zetten de zwellichamen op. Ook kunnen de ophangbandjes kapotscheuren waardoor de zwellichamen zakken.

Wat zijn aambeien?

Deze uitgezakte zwellichamen – net boven de sluitspier – worden in de volksmond aambeien genoemd. Het zijn min of meer uitgezette aderen in het laatste deel van de endeldarm. Door zwelling zijn sommige ook buiten de anus zichtbaar.

Bekijk alle behandelingen

Stel een behandeling niet uit

Er heerst nog een groot taboe op het onderwerp ‘aambeien’. Mensen schamen zich en praten liever niet over hun situatie. Hierdoor durven sommigen hun probleem niet met de huisarts bespreken. Voor uw beeld: van de 1,6 miljoen mensen worden slechts 50.000 patiënten doorverwezen naar een medisch specialist voor een behandeling.

Daarnaast besteden gemiddelde huisartsenpraktijken weinig aandacht aan dit onderwerp. Er is veelal sprake van onderdiagnostiek en onderbehandeling, waardoor patiënten onnodig lang met klachten blijven rondlopen. Klachten van aambeien leiden in ernstige gevallen zelfs tot een sociaal isolement. Heeft u last van aambeien? Wacht dan niet te lang met een behandeling .

Het verschil tussen aambeien en marisken

Aambeien worden soms verward met marisken. Marisken zijn uitwendige zichtbare, uitgezakte huidplooien rondom de anus. Het zijn van oorsprong aambeien, maar de aders zijn niet (meer) aanwezig. Marisken kunnen hygiënische klachten geven, zoals jeuk en vuil ondergoed. Indien er geen klachten zijn, is behandeling niet noodzakelijk. Bij klachten worden ze onder lokale verdoving verwijderd.

Bekijk alle behandelingen

Meer informatie?

  Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

  We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur

  • Naam
  • E-mailadres
  • Telefoon


  bel: 0592 - 315255
  of vul het contactformulier in