Spataderen scleroseren (inspuiten)

Het scleroseren van spataderen biedt een uitkomst als u last heeft van ontsierende, kleine spataderen aan uw benen. Bij Braam Kliniek worden deze spatadersaders behandeld.

Het scleroseren van spataderen (inspuiten)

Allereerst tekent de arts de ontsierende haarvaatjes en spataderen af. Vervolgens spuit hij met een zeer dunne naald de vloeistof in de spatader. Deze vloeistof resulteert in een verkleving van de wand. De spatader verschrompelt tot een strengetje, dat uiteindelijk deels of helemaal verdwijnt. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

Let op: zorgverzekeraars beoordelen het inspuiten van haarvaatjes (scleroseren) als een cosmetische ingreep. Daarom wordt deze behandeling niet (altijd) vergoed.

Echogeleide-foamsclerotherapie

Bij echogeleide-foamsclerotherapie worden grotere spataderen behandeld met een schuimoplossing. De arts gebruikt een echoapparaat om de ader te lokaliseren en juist aan te prikken. Vervolgens wordt de foam in de ader gespoten.

eerste consult aanvragen

Na de behandeling

Als u geen last heeft van allergische reacties, dan kunt u direct na de behandeling naar huis. Gedurende 5 dagen draagt u een elastische kous (dag en nacht). Op deze manier houdt u voldoende druk op de bloedvatwand voor het beste resultaat. Het is van belang om op de dag van de behandeling veel te bewegen zoals lopen en fietsen. Op de eerste avond na de behandeling kunt u hoofdpijn krijgen of zich duizelig voelen. Neem dan gerust een pijnstiller (paracetamol).

Pijn en herstel na het scleroseren

Er is een kans op complicaties na het inspuiten van spataderen (scleroseren), zoals:

  • Gezwollen voet. Probeer veel te lopen en uw kuitspieren te bewegen om de zwelling te verminderen.
  • Pijnlijke knobbels, blauwe plekken of schaafwondjes na het verwijderen van de steunkous/het verband.
  • Bruine verkleuringen op de plaats van inspuiting.
  • Kapotte huid op de plek waar het injectievloeistof naast het bloedvat terechtkomt. Dit geneest vanzelf.

Heeft u last van complicaties na het scleroseren? Neem dan gerust contact met ons op of meld het tijdens een controle-afspraak.

Zeldzame complicaties

Wordt uw been dik, rood en (zeer) pijnlijk? Dan kan dat een gevolg zijn van een stolsel in de hoofdader (trombose). Neem dan contact op met de spoedeisende hulp.

eerste consult aanvragen

Laatst gecontroleerd: 23/01/2024

Meer informatie?

    Vul onderstaande gegevens in en wij nemen contact met u op.

    We zullen u terugbellen op een werkdag tussen 08.00 - 16.00 uur