Veelgestelde vragen

 • Wanneer mag ik weer vliegen na een spataderbehandeling?

  Ons advies is om 3 weken na de spataderbehandeling weer te gaan vliegen, dit om de kans op trombose na de operatie klein te houden. Wij raden u aan om uw kous(en) tijdens het vliegen aan te trekken.

 • Wanneer mag ik weer naar de sauna na scleroseren?

  Ons advies is om de eerste drie weken na de behandeling van de spataderen niet in de sauna te gaan. 

 • Welke complicaties kunnen er optreden? | Spataderen

  Bij iedere behandeling of ingreep heb je te maken met een kans op complicaties. Voor de behandeling van spataderen zijn er een aantal complicaties mogelijk, namelijk:

  • Een tijdelijke aderontsteking.
  • Een blauwe of bruine huidverkleuring bij het inspuiten van de aders ( sclerocompressie therapie), die mogelijk pas na lange tijd weer verdwijnt.
  • Een bloeding uit een geopereerde ader waardoor een blauwe plek of verdikking (hematoom) ontstaat.
  • Een diepe veneuze trombose of een longembolie.

  De kans op deze complicaties bij een spataderbehandeling is echter heel klein. Lees hier wat er gebeurt met spataderen als deze niet behandeld worden.

 • Wanneer mag ik weer zwemmen na een spataderbehandeling?

  Wij adviseren om in de eerste twee weken na de spataderbehandeling niet te gaan zwemmen. De wondjes moeten in ieder geval dicht zijn. Bacteriën kunnen namelijk makkelijk via wonden indringen en op die manier terecht komen in de bloedbaan. Daarnaast is een te hoge concentratie chloor in de wondjes schadelijk voor uw gezondheid en herstel.

 • Hoe trek ik mijn kousen aan?

  Trek de kous binnenstebuiten en plaats hem over de voet. Trek de kous nu verder aan met behulp van rubberen huishoudhandschoenen. Zo heeft u meer grip en voorkomt u dat uw nagels de kous kapot maken. Trekt u de kous voor het eerst na de behandeling uit? Doe dit dan ’s avonds, zodat u lekker kunt douchen, de kous kunt wassen en ’s ochtends de schone kous weer aan kan.

 • Wanneer mag ik mij weer gaan douchen?

  U mag weer douchen als de kousen uit mogen. De informatie over het dragen van de kousen krijgt u na de behandeling.

 • Wanneer mag het verband eraf na een spatader behandeling?

  Na een behandeling van de spataderen mogen de zwachtels (het verband) er de volgende dag af. Wanneer de kous uit mag, kunnen ook de witte pleisters verwijderd worden. 

 • Wanneer mag ik mijn benen weer normaal belasten?

  Dit is afhankelijk van de spataderbehandeling. Het volgende advies is gebaseerd op de Müllertechniek.

  De eerste 24 uur
  Na de Müllertechniek adviseren we om de eerste 24 uur na de operatie zo min mogelijk te lopen en te staan, in verband met de kans op nabloeding. De eerste dagen moet u rustig aan doen en zonodig het been hoog leggen. Voor de circulatie in uw been is het goed om regelmatig de kuitspier aan te spannen door uw voet op-en-neer te bewegen. Traplopen kan wel, maar beperk het de eerste 24 uur na de operatie van uw spataderen tot een minimum.

  Na de eerste 24 uur
  De dag na de operatie mag u weer fietsen en autorijden. U mag gedurende een week niet sporten. De eerste dagen moet u rustig aan doen en zo nodig het been hoog leggen. Voor de circulatie in uw been is het goed om regelmatig de kuitspier aan te spannen door uw voet op-en-neer te bewegen. Na een laserbehandeling en/of een sclerobehandeling mag u direct weer lopen.

 • Wanneer is de verdoving uitgewerkt?

  De verdoving is na enkele uren uitgewerkt en het gevoel in het been komt dan geleidelijk aan weer terug. Als u pijn heeft (meestal alleen de eerste dag) is één a twee tabletten paracetamol (500 mg) vaak al voldoende. Voor het slapen gaan geldt hetzelfde. Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel. Hou er rekening mee dat u ’s nachts duizelig kunt worden als u uit bed moet.