Veelgestelde vragen
-
Kan de operatie doorgaan als ik menstrueer?
Ja, menstruatie staat de operatie niet in de weg.
-
Moet ik nuchter komen?
Nee, omdat we alleen plaatselijke verdoving gebruiken kunt u normaal eten en drinken voorafgaande aan de operatie.
-
Wat zijn de mogelijke complicaties na een behandeling? | Aambeien
Iedere operatie biedt natuurlijk kans op complicaties. De mogelijke complicaties van een aambei behandeling (Barron-ligatie) zijn:
- Pijn
- Nabloeding
- Infectie
- Littekenvorming
Ook kunt u na een Barron-ligatie of operatie tijdelijk een drukkend gevoel in de onderbuik krijgen met aandrang voor ontlasting en urine. Dit is echter volkomen normaal. Het idee van complicaties kunnen vaak beangstigend zijn, maar de Barron-ligatie kent een hoog succespercentage.
-
Wat kunt u doen om aambeien te voorkomen?
Vermijd zwaar tillen en zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een soepele stoelgang zodat u niet hoeft te persen. U houdt de ontlasting zacht door voldoende vezels te eten, per dag minimaal twee liter vocht te drinken en naar het toilet te gaan zodra u aandrang voelt. Zorg voor een regelmatige stoelgang en dat u voldoende vocht inneemt waardoor de urine licht van kleur is.
-
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose komt tot stand op basis van een onderzoek. Een uur voor u van huis vertrekt gebruikt u een microlax klysma. Dit maakt het laatste deel van de dikke darm schoon. Daarna onderzoeken we de binnenkant van de anus en uiteinde van de darm met een kort kijkbuisje (een proctoscoop).
-
Wat gebeurt er met aambeien die onbehandeld blijven?
Een onbehandelde aambei kan vanzelf genezen, maar er is ook kans op stolling van bloed in de aambei met als gevolg pijnlijke getromboseerde aambeien. Daarnaast kunnen er ook anale huidflappen (marisken) ontstaan als restverschijnsel van aambeien, met hygiënische klachten tot gevolg.
-
Wat zijn de verschijnselen van aambeien?
Soms zijn aambeien zo gezwollen dat zij uit de anus puilen, wat pijnlijk is. Soms is er sprake van jeuk, irritatie, valse aandrang of helderrood bloedverlies via de anus. Overigens kunnen er ook andere oorzaken zijn voor een anale bloeding, dus we moeten altijd kijken naar de oorzaak.
-
Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Er zijn verschillende oorzaken, zoals:
- Een harde en droge ontlasting door veel zitten, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende vocht inname of voedingsvezels. Dit bemoeilijkt de stoelgang en bij het persen komen de zwellichamen onder hoge druk te staan, waardoor ze uitzakken.
- Zwangerschap en bevalling of zwaar werk en veel tillen, waarbij er toenemende druk ontstaat op de bloedvaten en anus.
- Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.
-
Hoe word ik verdoofd?
We voeren de operatie uit onder plaatselijke verdoving. Na de operatie kunt u direct weer staan en lopen.
-
Moet ik mijn medicijnen stoppen?
Nee, in principe kunt u alle medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve bloedverdunnende medicatie. Uw arts zal bij het eerste gesprek vragen welke medicijnen u gebruikt en zonodig met uw huisarts of specialist overleggen over het tijdelijk stoppen van medicatie.