Veelgestelde vragen

  • Moet ik nuchter komen?

    Nee, omdat we alleen plaatselijke verdoving gebruiken kunt u normaal eten en drinken voorafgaande aan de operatie.

  • Wat is de slagingskans van een hersteloperatie na sterilisatie?

    Het komt wel eens voor dat mannen die een sterilisatie zijn ondergaan het terug willen draaien. Een hersteloperatie (Vaso-vasostomie) is dan een optie. Deze ingreep kunt u echter niet bij de Braam kliniek laten doen en zult u voor naar een ziekenhuis moeten gaan. De slagingskans van de hersteloperatie na een sterilisatie ligt tegenwoordig rond de 94%. Door mirochirurgie technieken is de slagingskans aanzienlijk verbeterd. Hiervoor was de slagingskans namelijk maar 50%. 

  • Wat nu als ik spijt krijg van mijn sterilisatie?

    Ongeveer één op de twintig mannen wil uiteindelijk zijn sterilisatie ongedaan maken. Meestal niet uit spijt, maar om veranderde leefomstandigheden, zoals een nieuwe partner met een kinderwens. De sterilisatie kan (in een ziekenhuis) ongedaan gemaakt worden met een hersteloperatie, waarbij de zaadleiders weer aan elkaar worden verbonden.

  • Hoe groot is de kans dat mijn partner toch zwanger raakt?

    Tot aan de zaadcontrole is de kans op een zwangerschap nog aanwezig. Als uit de zaadcontrole blijkt dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn, is de kans op zwangerschap nog ongeveer 1 op 3.000. Dit maakt sterilisatie tot de meest betrouwbare vorm van anticonceptie.

  • Zijn uiterlijke veranderingen zichtbaar na sterilisatie?

    Sterilisatie brengt nauwelijks zichtbare veranderingen met zich mee. Op de plaatsen waar de sneetjes zijn gemaakt, ontstaan zeer kleine, nauwelijks zichtbaar littekentjes.

  • Heb ik na sterilisatie nog wel behoefte aan seks en wanneer mag het weer?

    Er zijn geen negatieve effecten op het seksuele functioneren na de sterilisatie.

    Dat komt doordat sterilisatie niets verandert aan uw hormonale evenwicht. Daarom blijven uw lustgevoel en behoefte aan seks gelijk.

    Na de ingreep moet u een paar dagen wachten met seks.

    Na vijf dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

  • Hoe word ik verdoofd?

    We voeren de operatie uit onder plaatselijke verdoving. Na de operatie kunt u direct weer staan en lopen.

  • Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

    U moet voor een eerste consult altijd een verwijsbrief van uw arts meenemen.

  • Wat kost een sterilisatie en wordt dit vergoed?

    De behandeling kost €625,- en dat is inclusief de zaadcontrole na de ingreep. Sterilisatie is niet opgenomen in het basispakket. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten; als u aanvullend verzekerd bent kunt u hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.

  • Heeft een sterilisatie invloed op de zaadlozing?

    De ingreep verandert niks aan het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na de sterilisatie breekt het lichaam de zaadcellen af, die nog steeds in de testikels worden gevormd.

  • Kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien?

    Er is een hele kleine kans dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien en u opnieuw vruchtbaar bent. Zelfs als de controle van het zaadmonster laat zien dat er geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Dit komt bij één tot drie per 1000 patiënten voor.

  • Welke complicaties kunnen voorkomen?

    Een geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat meestal vanzelf over. Zelden treedt er een nabloeding of wondinfectie op.
    Pijn na de ingreep is wel gebruikelijk en gaat gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal gaat dit binnen een paar dagen over.

  • Hoe lang ben ik nog vruchtbaar na de ingreep?

    In de eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij, daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, zijn de zaadcellen meestal verdwenen en onderzoeken we een zaadmonster. Dit onderzoek in essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. U krijgt van ons een potje mee en een laboratorium formulier, dat u dan met sperma moet inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis bij u in de buurt. Het zaadmonster moet, na zaadlozing, binnen twee uur in het laboratorium aanwezig zijn. De uitslag van het onderzoek krijgt u van onze chirurg.
    Het kan zijn dat er in het zaadmonster toch nog steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. In overleg met uw arts kunt u dan een re-sterilisatie laten uitvoeren.

  • Wanneer kan ik weer aan het werk of sporten?

    Over het algemeen kunt u de dag na de ingreep alweer aan het werk, maar u moet een dag of vijf zware werkzaamheden vermijden en niet fietsen, zwemmen of zwaar tillen.

  • Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

    Na de ingreep krijgt u gaasjes op beide wondjes die er twee dagen op moeten blijven. We adviseren u om tot minstens 24 uur na de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek te dragen. U kunt direct na de ingreep beter niet zelf autorijden.
    Om nabloeding te voorkomen kunt u het beste de rest van de dag rustig aan doen. Na twee dagen kunt u het verband zelf verwijderen en mag u weer douchen. Baden is na vijf dagen weer mogelijk.
    Als u pijn heeft wanneer de verdoving is uitgewerkt kunt u een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.

  • Hoe bereid ik me voor op de sterilisatie?

    Voorbereiding op de sterilisatie:

    • Om een infectie te voorkomen dient de ingreep onder steriele omstandigheden plaats te vinden. Daarom is het van belang dat u uw balzak 4 dagen voor de ingreep helemaal scheert;
    • Tijdens de sterilisatie hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus gewoon eten en drinken;
    • Graag een handdoek en een strakke onderbroek of zwembroek meenemen voor de behandeling;
    • Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Deze medicatie dient, in overleg met uw behandelend arts, enkele dagen voor de ingreep gestaakt te worden;
    • We raden u af om na de sterilisatie auto te rijden.

    Na het eerste consult krijgt u van ons schriftelijke instructies mee over het voorbereiden op de sterilisatie.

     

  • Moet ik mijn medicijnen stoppen?

    Nee, in principe kunt u alle medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve bloedverdunnende medicatie. Uw arts zal bij het eerste gesprek vragen welke medicijnen u gebruikt en zonodig met uw huisarts of specialist overleggen over het tijdelijk stoppen van medicatie.