Veelgestelde vragen

 • Moet ik nuchter komen?

  Nee, omdat we alleen plaatselijke verdoving gebruiken kunt u normaal eten en drinken voorafgaande aan de operatie.

 • Wat is de succeskans van een hersteloperatie na sterilisatie?

  De succeskans ligt rond de vijftig procent. U kunt deze ingreep niet bij de Braamkliniek laten doen, maar in een ziekenhuis.

 • Wat nu als ik spijt krijg van mijn sterilisatie?

  Ongeveer één op de twintig mannen wil uiteindelijk zijn sterilisatie ongedaan maken. Meestal niet uit spijt, maar om veranderde leefomstandigheden, zoals een nieuwe partner met een kinderwens. De sterilisatie kan (in een ziekenhuis) ongedaan gemaakt worden met een hersteloperatie, waarbij de zaadleiders weer aan elkaar worden verbonden.

 • Hoe groot is de kans dat mijn partner toch zwanger raakt?

  Tot aan de zaadcontrole is de kans op een zwangerschap nog aanwezig. Als uit de zaadcontrole blijkt dat er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn, is de kans op zwangerschap nog ongeveer 1 op 3.000. Dit maakt sterilisatie tot de meest betrouwbare vorm van anticonceptie.

 • Zijn uiterlijke veranderingen zichtbaar na sterilisatie?

  Sterilisatie brengt nauwelijks zichtbare veranderingen met zich mee. Op de plaatsen waar de sneetjes zijn gemaakt, ontstaan zeer kleine, nauwelijks zichtbaar littekentjes.

 • Heb ik na sterilisatie nog wel behoefte aan seks?

  Sterilisatie verandert niets aan uw hormonale evenwicht, dus uw lustgevoel en behoefte aan seks blijft gelijk. Na vijf dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

 • Heeft sterilisatie negatieve effecten op mijn seksuele functioneren?

  Sterilisatie heeft geen invloed op uw seksuele functioneren of beleving.

 • Hoe word ik verdoofd?

  We voeren de operatie uit onder plaatselijke verdoving. Na de operatie kunt u direct weer staan en lopen.

 • Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

  U moet voor een eerste consult altijd een verwijsbrief van uw arts meenemen.

 • Wat kost een sterilisatie en wordt dit vergoed?

  De behandeling kost €625,- en dat is inclusief de zaadcontrole na de ingreep. Sterilisatie is niet opgenomen in het basispakket. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten; als u aanvullend verzekerd bent kunt u hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar.

 • Heeft een sterilisatie invloed op de zaadlozing?

  De ingreep verandert niks aan het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na de sterilisatie breekt het lichaam de zaadcellen af, die nog steeds in de testikels worden gevormd.

 • Kunnen de zaadleiders weer aan elkaar groeien?

  Er is een hele kleine kans dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien en u opnieuw vruchtbaar bent. Zelfs als de controle van het zaadmonster laat zien dat er geen zaadcellen aanwezig zijn, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Dit komt bij één tot drie per 1000 patiënten voor.

 • Welke complicaties kunnen voorkomen?

  Een geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat meestal vanzelf over. Zelden treedt er een nabloeding of wondinfectie op.
  Pijn na de ingreep is wel gebruikelijk en gaat gepaard met een beurs gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal gaat dit binnen een paar dagen over.

 • Hoe lang ben ik nog vruchtbaar na de ingreep?

  In de eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij, daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, zijn de zaadcellen meestal verdwenen en onderzoeken we een zaadmonster. Dit onderzoek in essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. U krijgt van ons een potje mee en een laboratorium formulier, dat u dan met sperma moet inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis bij u in de buurt. Het zaadmonster moet, na zaadlozing, binnen twee uur in het laboratorium aanwezig zijn. De uitslag van het onderzoek krijgt u van onze chirurg.
  Het kan zijn dat er in het zaadmonster toch nog steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. In overleg met uw arts kunt u dan een re-sterilisatie laten uitvoeren.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk of sporten?

  Over het algemeen kunt u de dag na de ingreep alweer aan het werk, maar u moet een dag of vijf zware werkzaamheden vermijden en niet fietsen, zwemmen of zwaar tillen.

 • Waar moet ik rekening mee houden na de ingreep?

  Na de ingreep krijgt u gaasjes op beide wondjes die er twee dagen op moeten blijven. We adviseren u om tot minstens 24 uur na de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek te dragen. U kunt direct na de ingreep beter niet zelf autorijden.
  Om nabloeding te voorkomen kunt u het beste de rest van de dag rustig aan doen. Na twee dagen kunt u het verband zelf verwijderen en mag u weer douchen. Baden is na vijf dagen weer mogelijk.
  Als u pijn heeft wanneer de verdoving is uitgewerkt kunt u een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.

 • Hoe bereid ik me voor op de sterilisatie?

  De ingreep moet onder steriele omstandigheden gebeuren om infectie te voorkomen. Daarom is het nodig voor de ingreep de balzak helemaal te scheren. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u met uw behandelend arts in overleg om hier een aantal dagen voor de ingreep mee te stoppen.

  Na het eerste consult krijgt u van ons schriftelijke instructies mee over het voorbereiden op de ingreep.

 • Moet ik mijn medicijnen stoppen?

  Nee, in principe kunt u alle medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve bloedverdunnende medicatie. Uw arts zal bij het eerste gesprek vragen welke medicijnen u gebruikt en zonodig met uw huisarts of specialist overleggen over het tijdelijk stoppen van medicatie.