Veelgestelde vragen

 • Wanneer krijg ik uitslag van de zaadcontrole na de sterilisatie?

  3 maanden na de sterilisatie wordt er een zaadcontrole uitgevoerd. Wij ontvangen binnen een week de schriftelijke uitslag van de zaadcontrole en die geven we telefonisch aan u door. Als de uitslag negatief is, bent u onvruchtbaar.

 • Waar moet ik op letten bij het zaadonderzoek?

  Het zaadonderzoek is het meest betrouwbaar wanneer het sperma door masturbatie wordt verkregen. Gebruik daarbij geen condoom en zorg ervoor dat het sperma binnen twee uur bij het laboratorium is. Voor een betrouwbaar resultaat moet u het volledige spermamonster opvangen. Is dat niet het geval dan wordt u verzocht om na minimaal acht dagen een nieuw zaadmonster in te leveren.

 • Waarom vindt de zaadcontrole pas na 3 maanden plaats?

  Over het algemeen duurt het enkele maanden en minimaal 15 à 20 zaadlozingen voordat alle voorraad uit de zaadblazen is verdwenen. Daarom vindt zaadcontrole drie maanden na de operatie plaats.

 • Hoe werkt de zaadcontrole na de sterilisatie?

  Na de sterilisatie krijgt u van ons een potje mee en een laboratorium formulier. Drie maanden na de ingreep levert u dit formulier en het potje met sperma in bij het laboratorium van het ziekenhuis bij u in de buurt. Neem eerst contact op met het laboratorium of ze het onderzoek doen en op welke dagen.  Het zaadmonster moet, na zaadlozing, binnen 2 uur in het laboratorium aanwezig zijn. De uitslag van het onderzoek krijgt u van onze arts.

 • Wanneer weet ik of de ingreep gelukt is?

  Na ongeveer twaalf weken volgt een zaadcontrole. Een week na deze controle krijgt u de uitslag en weet u of u onvruchtbaar bent.

 • Wanneer moet ik de Braamkliniek waarschuwen?

  U moet direct contact opnemen als u koorts krijgt (boven 38,5 °C ), er een sterke zwelling van de balzak optreedt, het wondje blijft bloeden of er uitermate veel pijn is, die niet overgaat met paracetamol. Bel dan met 0592 – 315255. Belt u buiten kantooruren dan hoort u een antwoordapparaat met daarop het mobiele nummer waarop we bereikbaar zijn.

 • Hoe lang ben ik nog vruchtbaar na de ingreep?

  In de eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij, daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, zijn de zaadcellen meestal verdwenen en onderzoeken we een zaadmonster. Dit onderzoek in essentieel voor het vaststellen van onvruchtbaarheid. U krijgt van ons een potje mee en een laboratorium formulier, dat u dan met sperma moet inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis bij u in de buurt. Het zaadmonster moet, na zaadlozing, binnen twee uur in het laboratorium aanwezig zijn. De uitslag van het onderzoek krijgt u van onze chirurg.
  Het kan zijn dat er in het zaadmonster toch nog steeds enkele zaadcellen aanwezig blijven. In overleg met uw arts kunt u dan een re-sterilisatie laten uitvoeren.

 • Wanneer kan ik weer aan het werk of sporten?

  Over het algemeen kunt u de dag na de ingreep alweer aan het werk, maar u moet een dag of vijf zware werkzaamheden vermijden en niet fietsen, zwemmen of zwaar tillen.